Construction Systems #2: Framing Systems

Through the midst of the whole exciting by crazy process of designing the artist residency, it was nice to take a break and do something a bit more concrete. Our second Construction Systems project had us creating a two-story “shed,” using either wood framing or some form of accretive (masonry) technique – I was assigned to the wood frame section. This “shed” consisted of two floors, and had to be 10′ bu 30′ by 20′, with a slanted roof section. The entire project was to be hand-drafted, to scale at 1″ = 1′.

Construction Systems - Wood Framing.  scale 1" = 1', hand-drafted

Construction Systems – Wood Framing.
scale 1″ = 1′, hand-drafted

A Step in the Right Direction – Incorporating Pevsner

After struggling through the past few weeks trying to create something resembling a building, I brought my project to my section critic to ask for some guidance. His first response: “Where’s the Pevsner?” And that’s where it hit me – After spending weeks analyzing and exploring our given sculptures, I had moved on to creating the building and parti from scratch, with no consideration to our previous project. Where was the Pevsner indeed?

With a new direction, I returned to the drawing board so-to-speak, and recreated the massing from scratch using my generative version of the Pevsner sculpture “Developable Column.” I used my initial parti to guide the placement of four “columns”, which I them melded and merged and mushed together in Maya (ahh, alliteration), using the shape of the generative model to create the forms and spaces, and also the voids or “light wells.” The interior spaces of the model became tunnels through the center of the massing, allowing for circulation through the building. This gave me the idea of using these interior spaces as circulation paths for the public visitors, allowing them to enter, move around, and then exit the building without ever moving into the spaces of the artists. Thus, I added one more large depression at the rear of the building, with the intent of creating a “whirlpool” to pull visitors down into the building from the main museum building and Storm King facilities above.

Two contour drawings of the 2nd iteration of my residency - one in plan showing various circulation paths, the other in elevation (from the front).

Two contour drawings of the 2nd iteration of my residency – one in plan showing various circulation paths, the other in elevation (from the front).

A preliminary section of an uncreased (no hard edges) version of the residency, to begin illustrating the interior tunnels.

A preliminary section of an uncreased (no hard edges) version of the residency, to begin illustrating the interior tunnels.

The next step of the project was to build a model for our midterm review. I used the same process as the previous Pevsner sculptural exploration – a stacked model made of 1/16th taskboard. This created a massing model of the building that nicely illustrated my intention to have it flow directly from the site and surrounding landscape.

Residency v2 - Massing Model (front)

Residency v2 – Massing Model (front) (photo credit Andrew and Christian)

Residency v2 - Massing Model (rear)

Residency v2 – Massing Model (rear) (photo credit Andrew and Christian)

I also created a few preliminary renders to help illustrate the form – one from the exterior, and one inside the tunnels.

Residency v2 - Exterior Render

Residency v2 – Exterior Render

Residency v2 - Interior Render

Residency v2 – Interior Render